Introducere

Dacă un furtun sau un tub dintr-un sistem de alimentare cu fluid va fi conectat și deconectat mai frecvent decât o dată pe săptămână, atunci este posibil ca un cuplă rapidă să fie mai economic de utilizat prin îmbunătățirea productivității. Deși sunt simple în concepție, multe cuple rapide sunt proiectate cu precizie pentru aplicații specifice de fluid. Utilizarea lor pe scară largă de-a lungul mai multor ani a produs o varietate diversă de modele pentru a servi nu numai aplicațiilor specifice, ci și industriale generale. În consecință, poate apărea incertitudine în ceea ce privește dacă un design specific este cel mai bun pentru o aplicație dată.

Indiferent de producător, toate cuplajele cu acțiune rapidă au unele elemente în comun. Toate au două părți: o priză și o priză. Fișa este jumătatea masculină, iar soclul este jumătatea feminină. Când sunt conectate corect, aceste piese etanșează și blochează îmbinarea eficient pentru a conține presiuni interne și a rezista oricăror forțe de tracțiune care tind să despartă îmbinarea. Piesele sunt ușor deconectate fără scule prin decuplarea unui mecanism de blocare și separarea pieselor.

De ce sunt folosite

Cu cât furtunurile trebuie conectate și deconectate mai frecvent, cu atât cuplajele cu acțiune rapidă devin mai valoroase. De asemenea, devin mai critici pe măsură ce productivitatea mașinii crește.

O aplicație obișnuită este în stațiile de lucru de asamblare, unde un lucrător poate fi nevoit să treacă rapid de la cheie de impact la burghiu la nitor. Cu o jumătate de cuplare cu acțiune rapidă pe fiecare sculă și jumătatea de împerechere pe linia de aer, schimbarea sculei se realizează în câteva secunde. Fără cuplaje, ar fi necesare linii de aer separate pentru fiecare instrument; masa de instrumente și linii ar încurca stația de lucru și ar putea încetini producția.

Pe standurile de testare hidraulice, cuplajele cu acțiune rapidă elimină blocajele prin reducerea timpului necesar pentru testarea fiecărui ansamblu. Doar o apăsare / tragere rapidă, iar ansamblul este gata de testare. În schimb, timpul de testare ar crește dacă tehnicienii ar trebui să intre în sisteme folosind fitinguri și o cheie pentru fiecare procedură de testare.

Printre numeroasele modele diferite de cuplaje cu acțiune rapidă, pentru o aplicație sunt utilizate oricare dintre tipurile de tractare. Tipurile nevalvate prezintă avantajul pierderii de presiune reduse prin cuplaj, dar nu prevăd nicio prevenire pentru a preveni scurgerea fluidului odată ce cuplajul este deconectat. Cu toate acestea, dacă scăderea de presiune din sistem trebuie redusă la minimum, iar scurgerea fluidului din furtunurile deconectate poate fi tolerată, cuplajele nevalvate ar fi probabil prima alegere a proiectantului.

Evident, o cuplare care nu se scurge atunci când este deconectată ar fi preferată probabil pentru toate aplicațiile – toți ceilalți factori fiind egali. Incorporarea unei supape de închidere într-una sau ambele jumătăți ale cuplajului permite fluidului să curgă prin cuplare numai atunci când ambele jumătăți sunt conectate. Când cuplajul este deconectat, o legătură mecanică între jumătățile de cuplare este ruptă și determină închiderea supapei, blocând fluxul.

Când o singură jumătate de cuplare este supapă, de obicei se află pe capătul sursei (în amonte) a îmbinării. Sistemele pneumatice utilizează, în general, această configurație: jumătatea de cuplare supapă previne pierderea de aer din sistem în timp ce îmbinarea este deconectată, jumătatea de cuplare nevalvată a permis aerului din aval să curgă.

În aplicațiile hidraulice, ambele jumătăți de cuplare sunt adesea supuse. Această practică nu numai că minimizează scurgerile de lichid, dar limitează și cantitatea de aer, murdărie și apă care poate pătrunde în sistem. Atunci când un cuplaj este deconectat, aerul poate fi prins între supape și poate intra în sistem atunci când îmbinarea este reconectată. Deci, dacă sistemul hidraulic nu poate tolera includerea aerului, ar putea fi necesare dispoziții speciale pentru a exclude aerul. Pentru a răspunde acestor preocupări, mulți producători oferă acum cuplaje cu față plană care reduc scurgerea de lichid la o picătură sau mai puțin de fiecare dată când cuplajul este deconectat. Mai mult, suprafețele de împerechere ale fiecărei jumătăți de cuplare sunt la culoare atunci când cuplajul este deconectat. Acest lucru minimizează pătrunderea aerului și ștergeți suprafețele de împerechere înainte de a le reconecta.

Considerații asupra supapelor

,
În timp ce aceste modele supuse oferă confortul pierderii controlate a fluidelor, există compromisuri. În primul rând, cuplajele supape pot genera o cădere de presiune semnificativ mai mare decât modelele nevalvate. Valoarea acestei pierderi depinde de dimensiunea cuplajului și de design. Scăderea de presiune poate fi redusă oarecum prin supradimensionarea cuplajului. De asemenea, poate exista o anumită abatere a căderii de presiune de la un proiect de cuplare la altul. Dacă scăderea de presiune este o problemă, asigurați-vă că verificați literatura producătorului pentru date adecvate.

Alte dezavantaje ale cuplajelor supape includ dimensiuni mai mari și costuri mai mari. Diferențialul de cost va varia în funcție de dimensiune și design individual. În general, cuplajele concepute pentru căderi de presiune scăzute, fără scurgeri de lichid și fără captarea aerului au un preț mai ridicat. Cu toate acestea, producătorii subliniază că diferențialul de preț este compensat de o productivitate mai mare câștigată prin faptul că nu trebuie să curățați scurgerile de lichide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.